6b76acd05e18497c057639489560887e

d05b63b6578383b74f89f47a994168fd

34385b3706383b67e3189dccf189e608

802e0afa3f8cec82459401b3fc8cbfbf

ספרים שפרסמנו

ספרים שפרסמנו

2017
Coll M, Wajnberg E. Environmental Pest Management: Challenges for Agronomists, Ecologists, Economists and Policymakers. Wiley; 2017 'עמ. 448. Publisher's Versionתקציר

bookהספר נערך על ידי משה קול מהמחלקה לאנטמולוגיה  עם שותף מצרפת אריק וינברג

ספר זה עוסק בקשר שבין הדברת מזיקים, בריאות הציבור, מדיניות וכלכלה, והסביבה החקלאית. בספר ננקטת גישה ייחודית ורב-תחומית רחבה לדיון בבעיות המורכבות הנוגעות להדברת נגעים והשפעותיה על בריאות האדם והסביבה, ועל השפעות הסביבה על הגנת הצומח.

הספר מקיף 18 פרקים שנכתבו על ידי מומחים בעלי שם המגיעים מעשר מדינות והמייצגים מגוון רחב של דיסציפלינות. הם כוללים מדעני הגנת הצומח, אגרונומים, אקולוגים וחוקרי איכות הסביבה, כלכלנים, חוקרי בריאות הציבור, ואנשי ממשל וקביעת מדיניות. בפרקים אלו מסכמים המומחים את הידע הקים בתחומים השונים ומנתחים את התובנות שלהם במגוון נושאים בעלי חשיבות עליונה לאספקת מזון באיכות וכמות נאותים תוך הגנה על איכות הסביבה.

ההשפעות השליליות של פעילויות הדברה הפכו למוקד של דאגה בעולם, וחוקרים וקובעי מדיניות החלו סוף סוף לפתח שיטות הערכה ולקדם אמצעים להתמודדות איתן. בעוד שנושאים כגון רעילות חומרי הדברה שלטו עד כה בשיח העולמי הנוגע להדברת מזיקים, השיקולים הכלכליים והחברתיים הוזנחו במידה רבה. כמו כן לא נכללו במסכת השיקולים השפעותיהם של גורמים סביבתיים על יכולתנו לרסן את אוכלוסיות המזיקים בשדה. הספר הנוכחי הוא הראשון שמספק כיסוי מעמיק של כלל הנושאים הדחופים האלה בכרך אחד.

הספר דן בין השאר בבעיות הנוגעות לאסטרטגיות הדברה ספציפיות, כולל שימוש בחומרי הדברה, בגידולים טרנסגניים ובהדברה ביולוגית; מנתח את השפעותיהם של תהליכים גלובליים, כגון שינויי אקלים, פלישות ביולוגיות, שינויים בדרישות הצרכנים לתוצרת נקייה מחומרי הדברה, והשפעת שירותים חיוביים ושליליים של המערכת האקולוגית; בוחן סיכונים לבריאות הציבור, למגוון הביולוגי, ולהבטחת מזון; מזהה כוחות כלכליים מרכזיים המשפיעים על יישום אסטרטגיות וטכנולוגיות הדברה; ומציע גישות רגולטוריות שמטרתן ליצור מערכות בנות קיימא להגנת הצומח וזאת במסגרת תכניות אגרו-סביבתיות.

ספר זה מהווה משאב רב ערך עבור מדענים במגוון תחומים, כמו גם לפקידי ממשלה וקובעי מדיניות. כמו כן, מורים ותלמידים ברמת הבוגר והמוסמך ימצאו בספר משאב הוראה שימושי ביותר וזאת במגוון רחב של תחומי ידע ועשייה.

2015
Ladizinsky G, Abbo S. The Search for Wild Relatives of Cool Season Legumes. 1st ed. Springer International Publishing; 2015 'עמ. IX, 103. Publisher's Versionתקציר


book
Brings together research findings that have been accumulated during the last 40 years, mainly by the authors, on wild relatives of cool season legumes

Indicates the wild relatives of lentil, chickpea, common and bitter vetch that can be exploited for breeding

Presents biological evidence that pulse domestication proceeded in a unique course, already in the wild

The study of origin and domestication of legumes described in this book emerged when it became apparent that while this kind of information is adequate for cereals, the pulses lagged behind. At the end of the 1960s the senior author initiated a study on the chickpea's wild relatives followed by similar attempts for broad bean, fenugreek, common vetch, bitter vetch, and lentil. The junior author joined the project in the late 1980s with a study of the genetics of interspecific hybrid embryo abortion in lentil and later has extensively investigated chickpea domestication and wild peas.

While this book mainly describes our research findings, pertinent results obtained by others are also discussed and evaluated. Studying the wild relatives of legumes included evaluation of their taxonomic status, their morphological variation, ecological requirements, exploration of their distribution, and seed collection in their natural habitats. Seeds were examined for their protein profile as preliminary hints of their affinity to the cultigens and plants grown from these seeds were used for establishing their karyotype, producing intra- and interspecific hybrids and analyses of their chromosome pairing at meiosis and fertility.

The aim of these investigations was the identification of the potential wild gene pool of the domesticated forms. Assessment of genetic variation among accessions, particularly in the genus Lens, was made by isozymes and chloroplast DNA studies.

The main findings include the discovery of the chickpea wild progenitor; studies of lentil in three crossability groups; wild peas proceeded in two lines of study; faba bean and fenugreek and their wild progenitors have not yet been identified; common vetch and its related form were treated here as an aggregate (A. sativa); we found gene flow between members of different karyotypes is possible; bitter vetch and its relation to the domesticated form were established by breeding experiments.

עבו שחל, גופר אבי. ביות הצמחים וראשית החקלאות במזרח הקרוב. תל-אביב: רסלינג; 2015 'עמ. 340. Publisher's Versionתקציר

bookלפני כ-10,500 שנים, לאחר מאות אלפי שנים שבהן חיו בני אדם בקהילות קטנות, שויוניות ונוודיות, התפרנסו ממשאבי הטבע כלקטים-ציידים ואכלו את מה שמכונה בימינו "דיאטת פליאו", התרחשה באזורנו מהפכה – "המהפכה החקלאית" או "המהפכה הניאוליתית". היה זה שידוד מערכות תרבותי-חברתי-כלכלי מכונן בהיסטוריה האנושית שהוביל ליצירת חברות יושבות קבע של יצרני מזון, צומחות וגדלות בהיקפן, צפופות, מורכבות ומרובדות, שהולידו את התרבות המערבית.

 

 

קבוצת הצמחים שבוייתה והייתה למרכיביה של "חבילת הגידולים" הניאוליתית במזרח הקרוב כוללת את השעורה, שני מיני חיטה, האפוּן, העדשה, החִמצה (חומוס), בקיית הכרשינה וכן פִשתָה. רוב המינים האלו מספקים עד היום חלק ניכר מהתוצרת החקלאית המזינה את האדם וחיות המשק שלו. בעלי החיים שבויתו באותה מהפכה הם העז, הכבש, הבקר והחזיר, ומאוחר יותר בויתו עצי פרי – זית, גפן, תאנה, רימון ותמר. אי לכך, יש להכיר בעובדה שהמהפכה החקלאית אימצה אל סביבת החיים והחברה האנושית כבר לפני למעלה מ-10,000 שנים את מרכיבי התזונה הבולטים ביותר עד היום בחלקי עולם גדולים. המעבר לאורח חיים חקלאי דרש שינויים מרחיקי לכת בתפיסת העולם של האדם, כמו גם במבנה ובארגון החברתי, ואלו הובילו את החברה והתרבות האנושית במהרה אל המצב המודרני המוכר לנו כיום.

הספר שלפניכם בוחן את שאלות היסוד הנוגעות לביות הצמחים במזרח הקרוב; הוא מציג היבטים שונים של ביות הצמחים ושל היחסים החדשים בין האדם לצמחים, ובינו לבין הטבע בכלל בעקבות הביות. המחברים מעלים את הטענה שביות הצמחים היה מהלך מהיר שהתרחש במרכז אחד, בדרום מזרח תורכיה ובצפון סוריה, ושהוא היה מהלך מתוכנן ומבוסס ידע שבמסגרתו בוייתה חבילת גידולים מאוזנת מהבחינה החקלאית ומהבחינה התזונתית.

אבי גופר הוא ארכיאולוג מאוניברסיטת תל אביב החוקר מזה שנים את התקופה הניאוליתית ואת נושא ראשית החקלאות באזורנו. שחל עבו הוא אגרונום מהפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית אשר עוסק מזה שנים בגידולי תבואות, בעיקר בחִמצה (חומוס).

זמסקי אליעזר. חשיבה יצירתית בהוראת מדעי הטבע. מכון מופ"ת; 2015. Publisher's Versionתקציר

bookבספר חשיבה יצירתית בהוראת מדעי הטבע תמצאו תובנות להוראת נושאים מדעיים באופן יצירתי. הספר נשען על ארבעים שנות ניסיון של המחבר בהוראה ובמחקר בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית ובהוראה במערכת החינוך על שלל מסגרותיה, ילדי הגן, תלמידי בית הספר, סטודנטים ופרחי הוראה. מטרת הספר היא לעודד ולטפח חשיבה לא שגרתית – המכונה לעתים "חשיבה מחוץ לקופסה", "חשיבה יצירתית" או "חשיבה מסדר גבוה" – בהוראת נושאים מדעיים. הספר נועד לשכלל את הכישורים ואת היכולת של מורים, מרצים, סטודנטים למדעים, תלמידים ואוהבי טבע, לחשוב ביצירתיות כשהם לומדים, מלמדים או מתבוננים בטבע.



בספר מובאות דוגמאות להוראת נושאים מגוונים. כל דוגמה עומדת בפני עצמה באופן המעורר את הקורא הסקרן לומר בהשתאות: "איך לא חשבתי על זה קודם"? ניסיון המחבר מלמד כי מיומנויות של חשיבה עצמית והיכולת לבקר אינן נלמדות במערכות החינוך באופן מסודר. בספר נעשה ניסיון לפתוח צוהר למתבונן הסקרן לראות את הדברים באופן אחר מהמקובל.

פרופ' אליעזר (אלי) זמסקי הוא פרופ' אמריטוס של האוניברסיטה העברית. פרסם למעלה ממאה מאמרים מדעיים בספרות המקצועית, כתב וערך שישה ספרי מדע בעברית ובאנגלית ושלושה ספרים בתחומים לא מדעיים בעברית. פרופ' זמסקי היה בעבר המדען הראשי של רשות הטבע והגנים ונשיא המכללה האקדמית אחוה
 

2014
Cohen E. Target Receptors in the Control of Insect Pests Part II. Academic Press; 2014 'עמ. 520. Publisher's Versionתקציר

book
This volume of Advances in Insect Physiology contains comprehensive interdisciplinary reviews on basic and practical aspects relevant to major target receptors for crucial physiological functions and mechanisms in prokaryotic and eukaryotic organisms, particularly insects. Chapters emphasize advanced genomic, molecular biology, chemical, and proteomic research on the receptors and their corresponding agonist and antagonist ligands. The book encompasses target systems such as sodium channels, octopamine/tyramine receptors, ABC transporters, acetylcholinesterase as a target enzyme, juvenile hormone receptors, and receptors targeted by neuropeptides.

2013
Nussinovitch A, Hirashima M. Cooking Innovations: Using Hydrocolloids for Thickening, Gelling, and Emulsification. CRC Press; 2013 'עמ. 384. Publisher's Versionתקציר


bookCovers the most common hydrocolloids, including gelatin, agar–agar, alginates, curdlan, gum arabic, xanthan gum, and more

Discusses the classification of hydrocolloids, their market and economics, and gum constituents and their effects on processing

Supplies chefs with a wealth of recipes for the use of hydrocolloids in their cooking

Includes color images of the final product for each recipe as well of the more important steps in the preparation

Contains a glossary of terms, including lesser-known food ingredients and those taken from different cultures

Lists hydrocolloid manufacturers and suppliers

While hydrocolloids have been used for centuries, it took molecular gastronomy to bring them to the forefront of modern cuisine. They are among the most commonly used ingredients in the food industry, functioning as thickeners, gelling agents, texturizers, stabilizers, and emulsifiers. They also have applications in the areas of edible coatings and flavor release. Although there are many books describing hydrocolloids and their industrial uses, Cooking Innovations: Using Hydrocolloids for Thickening, Gelling, and Emulsification is the first scientific book devoted to the unique applications of hydrocolloids in the kitchen, covering both past uses and future innovations.

Each chapter addresses a particular hydrocolloid, protein hydrocolloid, or protein–polysaccharide complex. Starting with a brief description of the chemical and physical nature of the hydrocolloid, its manufacture, and its biological/toxicological properties, the emphasis is on practical information for both the professional chef and amateur cook. Each chapter includes recipes demonstrating the particular hydrocolloid’s unique abilities in cooking. Several formulations were chosen specifically for food technologists, who will be able to manipulate them for large-scale use or as a starting point for novel industrial formulations.

The book covers the most commonly used hydrocolloids, namely, agar–agar, alginates, carrageenan and furcellaran, cellulose derivatives, curdlan, egg proteins, galactomannans, gelatin, gellan gum, gum arabic, konjac mannan, pectin, starch, and xanthan gum. It also discusses combining multiple hydrocolloids to obtain novel characteristics. This volume serves to inspire cooking students and introduce food technologists to the many uses of hydrocolloids. It is written so that chefs, food engineers, food science students, and other professionals will be able to cull ideas from the recipes and gain an understanding of the capabilities of each hydrocolloid.

Cohen E. Target Receptors in the Control of Insect Pests. Elsevier; 2013 'עמ. 355. Publisher's Versionתקציר

bookAdvances in Insect Physiology

Contributions from the leading researchers in entomology

Discusses arachnid physiology and behaviour

Includes in-depth reviews with valuable information for a variety of entomology disciplines

The latest volume in this series contains articles on insect growth disruptors. The papers in this special issue give rise to key themes for the future

2012
Gullino ML, Katan J, Garibaldi A. Fusarium Wilts of Greenhouse Vegetable and Ornamental Crops. APS Press; 2012 'עמ. 256. Publisher's Versionתקציר

bookThis book not only reflects current thinking on the topic of fusarium wilts, but considers them in the context of the greenhouse—an agricultural setting that is increasingly prevalent, particularly for certain crops. Fusarium wilts have always presented a challenge to greenhouse growers of vegetable and ornamental crops. The crops in this category are economically important and environmentally significant and their care is vital to our world economy and food supply. An update of this topic is long overdue and editors Lodiovica Gullino, Katan, and Garibaldi have led this effort to bring together their fellow leading scientists for a worldwide perspective as reflected by both the international assortment of chapter authors and the research cited.

The book begins with a current review of the genus Fusarium, its biology and epidemiology, genetics, and diagnosis. This includes coverage of improved diagnostic tools that permit better discrimination of the formae speciales, a crucial advance that is vital in this century long battle with Fusarium.

Management strategies, cultural practices, and genetic approaches for either preventing or containing the disease are covered in depth and provide an integrated arsenal of tactics—from breeding for resistance, to irrigation, to chemical controls. The case studies in the book provide specific discussions of key greenhouse crops giving the reader applied knowledge for diagnostic and prevention strategies by crop or crop type. Greenhouse growers and those that advise them will gain valuable insight to put into practice right away.

Anyone studying the impact of fusarium wilts will consider this book a major addition to the scientific knowledge on the topic. This text provides a very complete overview of fusarium wilt diseases and many of the most important hosts afflicted by them. The book will be a core resource for students, researchers, and extension professionals worldwide.

Gamliel A, Katan J. Soil Solarization: Theory and Practice. APS Press; 2012 'עמ. 280. Publisher's Versionתקציר

This book describes a novel and effective use of solar energy to control soilborne pebooksts, to maintain healthy crops, and to preserve a healthy environment.

Soil Solarization: Theory and Practice summarizes and updates the vast amount of information on soil solarization made available in the 20 years since the previous book on this topic was published. It provides the reader with an updated and comprehensive view of the solarization concept and its application, including the disinfestation of soils of plant pathogens and pests, innovations in the implementation of integrated pest management practices, and the importance of these technologies in view of changes in the kinds and uses of soil fumigants. It also summarizes new post-plant treatments for controlling plant pests and pathogens and the technology of soil disinfestation in various cropping systems.

Soil solarization is a relatively new, nonchemical method of pest and pathogen control by soil disinfestation. It was the environmentally friendly, cost effective answer to the methyl bromide crisis and through this book everyone in agriculture can come to understand the benefits of the concept made possible through advances in plastic mulch technology.

First described in 1976, it is based on solar heating and has been studied or adopted in more than 70 countries, as reflected by the more than 1,400 research papers describing its effectiveness in controlling a large variety of pests and pathogens in numerous crops. The book explains and demonstrates how the method actually triggers and induces chemical, physical, and biological changes beyond the elevation of soil temperature. It includes 28 chapters (in 6 sections) written by 42 authors who are intensively involved in the research and development on relevant topics, covering recent achievements with this method, as well as its future prospects.

In 1991, a book entitled Soil Solarization was published and detailed the progress made during the first 15 years of research and development of soil solarization. The current question was whether the progress made in soil solarization since 1991 justified the writing of a new book. The content of the current book answers that question with a resounding YES. It places soil solarization as an integral component of pest management programs in both its theoretical and practical aspects. This new title offers basic reference material, literature reviews, historical accounts, and even biographical segments, all packed with new information and research.

Each of the six sections of this new book provides specific benefits to its readers. For example, sections on the fundamental basics and practical aspects of soil solarization support researchers and those practicing, and learning to practice, this technology. The book’s use of prediction modeling allows researchers and crop production experts to better predict and perform solarization under their own conditions. The description of basic approaches as well as application technologies for various soil disinfestation methods gives researchers tools for developing new disinfestations strategies. This book gives a global look at the practice, providing people in all parts of the world with information about how they can use solarization most effectively. It shows that today, soil solarization is being implemented in environments previously considered unavailable to its benefits. Many of the challenges of climate dependency have been overcome making the work of these scientists more adaptive and available to agriculturalists in new geographic regions.

Soil Solarization: Theory and Practice is well suited for a variety of crops and agricultural expertise levels. Extension experts, policy makers in agriculture, and growers, as well as professionals employed at universities, private research organizations, and plant protection services, and even individuals involved in agriculture or agrochemistry will all come to rely on this book. It can also be helpful for those teaching students an introductory course of plant pathology, crop protection, and pest and disease management