תגלית חדשה: מחקר ישראלי יאפשר גידול מקומי של הצמח המבוקש
חוקרים ישראלים גילו את הגן שאחראי לקשר בין תזמון הפריחה לכמות היבול של השומשום. המשמעות: יתאפשר לגדלו גם בישראל
במחקר ישראלי חדש נחשף לראשונה הגן שאחראי לקשר בין תזמון הפריחה של צמח השומשום ליבול הזרעים. תגלית זו תאפשר להתאים את השומשום לסביבות גידול שונות, כולל בישראל. המחקר, שהוביל הדוקטורנט עידן סבאג בהנחיית פרופ' צבי פלג מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה באוניברסיטה העברית, הוא הישג של ממש."השומשום היה בעבר אחד הגידולים המרכזיים בחקלאות הישראלית, אולם עקב הצורך בכוח אדם רב לגידולו הוא נזנח לטובת גידולים רווחיים יותר", אומר פלג. "העלייה המתמדת בביקוש לשומשום והתאמתו לגידול בטמפרטורות גבוהות, הקשורות לשינויי האקלים, הביאו לניסיון להשיבו לחקלאות בישראל."מציאת הקשר בין תזמון הפריחה לרכיבי היבול תוכל לעזור בעתיד להתאמת הגידול להתמודדות עם שינויי האקלים. בעזרת פיתוחים אחרים במעבדתנו נוכל להפוך את גידול השומשום מגידול מסורתי־מקומי למודרני ולגלובלי''. צמח השומשום הוא אחד מגידולי השמן העתיקים בעולם, וזרעיו משמשים למגוון מוצרי מזון (טחינה, שמן וציפוי מאפים) ולרפואה. ערכו התזונתי הגבוה וסגולות טעמו הביאו לגידול בביקוש העולמי לזרעיו ולמוצריהם כמזון־על.