חשבתם פעם איך ייראו החיים על פני כדור הארץ בעוד 50 שנה?
מה נאכל? איפה נגור? איך יצמח ויגדל האוכל שלנו והאם יתגלו תרופות למחלות חשוכות מרפא?
הכירו את התואר היוקרתי שמחבר בין ההווה, העתיד ומשרות מפתח בתעשייה
איך מגדילים את כמות האוכל על פני כדור הארץ בזמן שמשאבי המזון הולכים ומדללים והרעב העולמי גדל? איך מייצרים מזון בריא יותר בלי לפגוע בסביבה ואילו צמחים אכילים שמאריכים את תוחלת החיים עדיין לא גילינו? חשבתם פעם איך ייראו החיים על פני כדור הארץ בעוד חמישים שנה? האם עדיין נאכל פירות וירקות, עשבים, חלבונים מן החי וחיטה, או שמא נצרוך קפסולות שמכילות את כל אבות המזון? האם צמחים עדיין יצמחו על האדמה, ואיך ייראו ערי הבירה המתויירות בעולם בעקבות שינויים אקלימיים?
בהתחשב בשינויים הסביבתיים, ההתחממות הגלובלית, גידול האוכלוסייה ביחס הפוך לדילול משאבי המזון והצמיחה בתוחלת החיים - קצת קשה לדמיין איך יראו חיינו וחיי ילדינו ונכדינו בעוד, ובכן, אפילו פחות מחמישים שנה. לא מעט אתגרים גלובליים עומדים לפתחם של תושבי כדור הארץ בעשורים הבאים, ואנחנו כאן - תסלחו לנו על הקלישאה - בשביל לשנות את העולם. אז איך עושים את זה? לומדים, חוקרים, ממציאים, מפתחים, ובסוף גם יוצאים עם תואר יוקרתי לחיים.
הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית מציעה תוכנית לימודים מרתקת העוסקת באתגרים המרכזיים העומדים להתרחש בעשורים הבאים ובפתרונם: החל מהגדלת ייצור המזון בצורתו הבריאה ומבלי לפגוע בסביבה, דרך חיבור בין הייטק לטבע כדי לשפר את היצרנות החקלאית, ועד לגנטיקה, וטרינריה, השבחת זנים ואפילו החייאת צמחים מאריכי תוחלת חיים, שכמעט נכחדו מן העולם. אבל זוהי רק ההתחלה. גם בלימודי תואר ראשון וגם בלימודים מתקדמים מציעה הפקולטה תוכנית ייחודית המורכבת מקורסי מבוא, אליהם מצטרפים קורסי בחירה בהתמחויות שונות בהתאם לתחומי העניין של הסטודנטים. שילוב זה מאפשר לסטודנטים לאייש משרות יוקרתיות ותפקידי מפתח בתעשייה, לקחת חלק במחקרים בארץ ובעולם ולעמוד בחזית פיתוחים שיובילו את חקלאות העתיד.
להציל את העולם מרעב באמצעות אפליקציה
תכנית הלימודים בפקולטה מאפשרת להרכיב "חבילת" קורסים והתמחויות מבוססת העדפה ועניין אישי כדי שכל סטודנט יוכל לבחור את ההתמחות המתאימה לו. אלו המתעניינים בחקר המזון, למשל, יוכלו לבחור בחוג ל"ביוכימיה ומדעי המזון", העוסק במחקר, פיתוח והשבחת מוצרי מזון איכותיים וזמינים, תוך שילוב גורמים תזונתיים המסייעים לבריאות האדם, דוגמת יין, גבינות, לחמים, חיידקים פרוביוטיים ואפילו מזונות מותססים. בוגרי התואר יכולים להשתלב לא רק בתעשיית הפודטק, אלא גם לעבוד כביוטכנולוגים של מזון, מפתחי מוצרים ובקרי איכות, או לעסוק בהוראה ולהמשיך לתארים מתקדמים במגוון תחומים.
ואגב מזון, חשבתם פעם איך העולם היה נראה לו יכולנו לדאוג לטבע ולתת לכל פרי ולכל ירק את התנאים המדויקים לו, כך שערכיו התזונתיים והבריאותיים יישמרו יחד עם טעמו האמיתי? עגבניות בשרניות מתוקות, תותים מלאי טעם ותפוחי אדמה עמילניים מובחרים שיפיקו את הצ'יפס המושלם הם לא חזון רחוק. הכירו את האגרוטק, תחום מחקר ופיתוח יישומי המשלב בין שני עולמות משלימים - חקלאות וטכנולוגיות מתקדמות. כך למשל אפשר לחבר בין אפליקציות וכלים מתקדמים מעולם ההייטק לעולמות האדמה, האוויר, הרוח והמים ולהמציא כבר היום את חקלאות המחר.
התמחות נוספת ולא פחות מרתקת היא "ביוטק" או בשמה המלא "ביוטוכנולוגיה". תחום מחקר המשתמש בידע טכנולוגי לצורך פיתוח וייצור מוצרים בתחומי התעשייה, הרפואה, החקלאות, הקוסמטיקה והמזון. במציאות שבה ישנה חשיבות גדולה לפיתוח מקורות מזון חדשים בדרכים לא קונבנציונליות, כלים ביוטכנולוגיים הם חלק בלתי נפרד מהמהפכה שחווה תעשיית המזון העולמית. במסגרת התוכנית ילמדו הסטודנטים התמחויות כגון הנדסה גנטית של צמחים ובעלי חיים, תהליכי תסיסה, גנטיקה מולקולרית ושימוש בצמחים לניקוי הקרקעות ומקורות מים ממזהמים.
מספסל הלימודים לחזית המחקר
האם ידעתם שכיום מחלות ומזיקים של גידולים חקלאיים גורמים לאובדן של כ-50% מהיבול העולמי? בחוג "אגרואקולוגיה וחקלאות בת-קיימא", יעסקו הסטודנטים באחד האתגרים המרכזיים של החקלאות המודרנית במאה ה-21: הגדלת היצרנות החקלאית תוך מזעור הנזקים הסביבתיים הכרוכים בה. בהתאם – תוכנית הלימודים מורכבת מלימודי ליבה בתחום האגרואקולוגיה, כגון אקולוגיה, מדעי הצמח, מיקרוביולוגיה, ומדע מחלות הצמחים ואנטומולוגיה (מדע החרקים), בהובלת מורים וחוקרים מובילים בתחומם, המצויים בחזית המחקר והעשייה, ובשיתוף עם המכון הוולקני.
בעולם תעסוקתי שבו ההיצע עולה על הביקוש, לנו בפקולטה לחקלאות מזון וסביבה חשוב שבוגרינו ייצאו לשוק העבודה כשהם מצוידים בכל הידע והכלים שיאפשרו להם להשתלב בתפקידי מפתח בתעשייה, בהתאם להתמחויות שאותן בחרו. לשם כך אנו מציעים מאות קורסים אקדמיים ברמה הגבוהה ביותר בישראל לצד תוכניות הצטיינות, וכל זה בליווי ותמיכה צמודים של סגל ההוראה המקצועי והמיומן, מדענים מהמעלה הראשונה ומרצים מובילים בתחומם בארץ ובעולם, העוסקים באופן יומיומי במחקר ובפיתוח.
בהתאם לאג'נדה זו, בוגרי הפקולטה מאיישים כיום משרות מפתח במגוון תחומי הפודטק, חקלאות וסביבה, תעשיית התרופות, ותעשיות ביוכימיות וביוטכנולוגיות בשירות הציבורי ובמגזר הפרטי בארץ ובעולם. אלו שאינם ממשיכים לתארים מתקדמים בפקולטה עצמה הם מהסטודנטים המבוקשים ביותר במוסדות מחקר חיצוניים ובחברות תעשייתיות בתחומי ביוטכנולוגיה, מזון תרופות ועוד. מעוניינים לשמוע פרטים נוספים על התארים השונים בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית? לחצו כאן.