ברכות לפרופ' צבי פלג על זכייתו בפרס קיי לחדשנות

6 יוני, 2024
zvi-peleg-kaye-prize-2024.jpg

בשנים האחרונות פותחו במעבדה של פרופ' צבי פלג בפקולטה לחקלאות זני שומשום חדשים בעלי יבול ואיכות משופרים המותאמים לקציר ממוכן, כחלק ממהלך להחזרת גידול חשוב זה למזרע בישראל. אולם, נותר אתגר משמעותי של התמודדות עם עשבים אשר, יכולים להביא לפחיתה משמעותית ביבולים כתוצאה מתחרות על משאבים.

במעבדתו של פלג פותחו, בפעם הראשונה, זני שומשום עמידים לקוטלי עשבים ממשפחת מעכבי האנזים ALS ע"י השריית מוטציה בגן SiALS. פריצת דרך זו מהווה את הדיווח הראשון על שומשום עם עמידות לקוטלי עשבים, ופותחת הזדמנויות חדשות לפיתוח זנים חדשניים המותאמים לחקלאות מודרנית בישראל.

באמצעות טכנולוגית ההשבחה שפותחה בפקולטה לחקלאות ומבוססת על מערכת הכלאות מדייקת עם מידע גנטי רב-עוצמה לשילוב של תכונת העמידות עם תכונות איכות שמן וטחינה ויבולים משופרים, פותחו זנים חדשניים של שומשום הפותרים בעיה אגרונומית רבת שנים.

זנים חדשים אלו כבר מגיעים לחקלאים בישראל ובעולם באמצעות חברת מקסום. בקיץ האחרון נקצרו שדות מסחריים ראשונים של זני השומשום החדשים, ובשיתוף חברת מסיק קיבוץ מגל התחיל לראשונה ייצור של מוצרי השומשום הישראלי בגידול מקומי.