הקשר בין תנאי הסביבה להתנהגות בני האדם הוכח כבר לפני עשרות שנים בסדרה של ניסויים פסיכולוגיים: ככל שחם יותר, עולה הסיכוי להתנהגות אלימה. החום פשוט משגע אותנו.
האם קיים קשר בין מזג האוויר למצב הרוח לא רק ברמה הפרטית אלא גם ברמה הקבוצתית? האם גם מדינות ועמים מאבדים את זה כשהטמפרטורות עולות בפתאומיות? כדי לענות על השאלה הזו משתמשים החוקרים בשיטות של ביג דאטה.
שיחה עם ד"ר דוד הלמן מהמחלקה למדעי הקרקע והמים, הפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית, שמחקר שלו (יחד עם פרופ׳ בן זייצ׳יק מאוניברסיטת ג׳ון הופקינס בארה״ב), שפורסם בכתב-העת המדעי Global Environmental Change, הראה כי קיים קשר ישיר בין טמפרטורות גבוהות למקרי סכסוך מזויין באפריקה ובמזרח התיכון. "העובדה שאזורים חמים נמצאים בסיכון גבוה יותר של סכסוכים מזויינים, בפרט כאשר הטמפרטורה משתנה באופן קיצוני, צריכה להוות נורה אדומה עבורנו", כתב הלמן.
בעזרת נתונים שהגיעו בין השאר מצילומי לויינים, שטח חקלאי. תמותת תינוקות, כמות אוכלוסייה. מדד כלכלי, השינוי באורות לילה הנראים מהחלל, שינוי בפיזור האוכלוסיה. וכמון נתוני גשם, טמפרטורות, מים ועוד, ונאספו לאורך יותר מ-25 שנה, הצליחו השניים להוכיח את הקשר בין שינויי אקלים - כולל, אגב, התקררות פתאומית - ובין סכסוכיים מזויינים. מה זה אומר לגבי העתיד של האיזור שלנו? לא דברים טובים במיוחד.