החוקרת שמתרבתת חלב אם | פרופ' נורית ארגוב ארגמן

hujicast.jpg

הסכת האוניברסיטה העברית

תכנית מיוחדת לשבועות!

כולם מדברים על בשר מתורבת, אבל חלב מתורבת הוא מוצר שהרבה יותר קשה ומורכב להגיע אליו מבחינה מדעית וטכנולוגית: במקרה הזה אנחנו לא רוצים "רק" לקחת תאים ולגדל אותם - אלא לגרום לתאים גם להפיק את אותה התוצרת שהם מפיקים בטבע.

איך יוצרים חלב מתורבת? שיחה עם פרופסור נורית ארגוב ארגמן, מהמחלקה למדעי בעלי חיים, בפקולטה לחקלאות מזון וסביבה. ארגוב ארגמן היא אחת מפורצות הדרך בתחום החלב המתורבת; באוניברסיטה כמובן, וגם בחברת WILK שהיא המדענית הראשית שלה.
שוחחנו על מה מייחד את חלב האם, או יותר נכון, את השומן שנמצא בחלב האם. כל היצורים הרב תאיים שעל כדור הארץ מפרישים בגופם שומן באותה השיטה בדיוק. רק בייצור השומן שבחלב האם (אצל יונקים) מופיע מבנה שומני ייחודי, שנקרא MFGM, שלא נמצא באף מקור שומן אחר. קיים דמיון חזק בין חלב האם של כל היונקים.

ועוד: לאם יש יכולת חשובה לייצר חלב שונה, לפי השלבים בהנקה, עונות השנה וכד'. במצבי עקה יודע גוף האם לשלוח שומן שייגן על התינוק. אם נוכל להשתמש במבנה השומני הנ"ל - MFGM - אפשר יריה להעשיר את השומן ברכיבים מועילים לצרכן. במעבדה שלה, מגדלת ארגוב ארגמן תאים של בלוטת חלב באינקובטור.

פרופסור נורית ארגוב ארגמן החלה את דרכה המחקרית בחלב פרות, ומהר מאוד הגיעה לחלב אם. מטרת המחקר שלה זה להבין איך להעשיר באופן טבעי את החלב (ואת תחליפי החלב), דרך מניפולציות ושליטה בייצור ה-MFGM. עד כדי כך שניתן יהיה לייצר "סופר חלב".
שלא כמו תעשיית הבשר המתורבת, החלב המתורבת לא שם לו למטרה לחסל את הרפתות; קנה המידה פשוט גדול מדי. התחום מתמקד יותר בשיפור איכות החלב (שהולכת ויורדת בכל העולם), ובעיקר שיפור של תחליפי החלב והעשרתם במרכיבים של חלב אם אמיתי.